22. srpna 2016

Kuře s pohankovou nádivkou

Pro 4 osoby si připravíme – středně velké kuře., 6 lžic pohankové krupice., 3 lžíce zmraženého hrášku., 2 žemle, 2 vejce., 4 lžíce mléka., 70 g slaniny., 2 lžíce mléka., 70 g slaniny., 2 lžíce strouhanky., 2 stroužky česneku., 2 lžíce másla., mletý pepř., sůl., petrželku., mandlové lupínky., a feferonku.,
Kuře na povrchu i uvnitř potřeme solí. V míse smícháme pohankovou krupici, dvě lžíce mléka, lžíci vody, necháme bobtnat a přidáme žemle nakrájené na kostičky, na pánvi rozškvaříme nadrobno pokrájenou slaninu a nalijeme na žemle. Ke směsi přidáme mírně rozmražený hrášek, drcený česnek a zalijeme vejci rozšlehanými se zbylým mlékem. Osolíme, opepříme a vše důkladně promícháme. Je-li nádivka moc hustá, přidáme mléko, v opačném případě zahustíme strouhankou. Kuře naplníme nádivkou a nití nebo dlouhou jehlou uzavřeme, vložíme do pekáčku na záda a neobracíme je, aby nepopraskala kůže a nádivka nevytekla. Podlijeme vodou, přidáme máslo, pekáček přiklopíme a dáme péct do vyhřáté trouby, po 15 minutách odklopíme a za častého podlévání vypečenou šťávu upečeme dozlatova. Kuře rozdělíme na 4 porce, ozdobíme petrželkou, feferonkou a posypeme mandlovými lupínky. Zbyde-li nádivka, vložíme ji do vymaštěné zapékací misky a upečeme zvlášť.
Doba přípravy přibližně 75 minut., porce asi 2640 kJ / 630 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat