24. srpna 2016

Jablkový závin od babičky-recept

Tažené těsto: 200 g hladké mouky, špetku soli, 75 ml vlažné vody, 50 g rozpuštěného másla nebo 3 lžíce oleje
Náplň: 1-1 ½ kg jablek, ½ lahvičky rumového aroma nebo 3 kapky citronového aroma, 75 g rozpuštěného másla, 50 g strouhanky, 50 g rozinek, 100 g cukru, balíček vanilinového cukru, 50 g oloupaných, nasekaných mandlí
Na těsto prosejeme mouku a doprostřed uděláme důlek. Přidáme sůl, postupně vlažnou vodou a máslo nebo olej. Od středu zpracujeme všechny přísady rychle v hladké těsto, položíme ho na pečící papír a dáme do horkého, suchého hrnce (předtím jsme v něm uvařili vodu), zakryjeme pokličkou a necháme 30 minut odpočinout. Na náplň oloupeme jablka, rozčtvrtíme je, odstráníme jádřince a jablka nakrájíme na tyčinky. Přimícháme rumové nebo citronové aroma. Závinové těsto vyválíme na velké pomoučené utěrce a pomažeme mírně tukem. Těsto nadzvedneme a hřbetem ruky z něj vytáhneme obdélník 50 x 70 cm. Těsto musí být průhledné. Pokud jsou okraje silnější, tak je odřízneme. Dvěma třetinami másla potřeme těsto. Posypeme ho strouhankou, přičemž na kratších stranách necháme při okraji 3 cm volné. Na polovinu těsta pak postupně rozmístíme jablka, rozinky, vanilinový cukr a mandle. Okraje těsta přehneme před náplň. Těsto pak svineme z delší strany počínaje náplní. Na koncích dobře přitiskneme a položíme na vymaštěný plech. Potřeme máslem a dáme do trouby. Po 30 minutách pečení závin potřeme zbylým máslem.
Příprava 40 minut, pečení 45-50 minut
Tip: Vanilková omáčka z pudinku. 

Žádné komentáře:

Okomentovat