24. srpna 2016

Jablkový makronkový koláč

Asi 12 kousků – 200 g polohrubé mouky., 60 g cukru., špetka soli., žloutek., 120 g másla., tuk na formu., pečicí papír a luštěniny na pečení na slepo., 50 g jablečného džemu.
Makronková hmota – 600 g jablek., 125 ml bílého vína., 50 g rozinek., 100 g cukru., 200 g marcipánu., vejce., 50 g cukru.,
Z mouky, cukru, soli, žloutku a másla nakrájeného na vločky vypracujeme těsto. Zabalíme do fólie a asi 30 minut chladíme. Troubu předehřejeme na 200° C. Formu vymastíme a vyložíme těstem. Vytvarujeme asi 2 cm vysoký okraj. Těsto několikrát propíchneme vidličkou a položíme na něj pečicí papír, zatížíme luštěninami a pečeme asi 25 minut. Papír a luštěniny sundáme. Svaříme víno s cukrem a rozinkami, přidáme oloupaná a nakrájená jablka a 5 minut dusíme. Ovoce vyjmeme, necháme vychladnout a poklademe na těsto. Na makronkovou hmotu nakrájené kostičky marcipánu s vejcem, cukrem a trochou vínového základu utřeme do krémova. Na koláč nastříkáme mřížku. Pečeme při teplotě 220° C 15 minut dohněda. Ohřejeme meruňkový džem a potřeme povrch koláče.
Příprava asi 45 minut., chlazení cca 30 minut., pečení 40 minut., kousek asi 330 kcal., 4 g bílkovin., 13 g tuků., 48 g sacharidů.
Tip – Na nastříkání mřížky na koláč můžeme zvolit tvořítko podle libosti. Je dobré mít mezi kuchyňským náčiním celou sadu tvořítek. Jsou nerezová i umělohmotná. 

Žádné komentáře:

Okomentovat