24. srpna 2016

Jablkový koláč s tvarohem

Asi 20 kousků – 500 g polohrubé mouky., kostka droždí., 75 g cukru., 250 ml vlažného mléka., lžička strouhaného citronové kůry z vyzrálého citronu., vejce., 75 g změklého másla., špetka soli.,
Obloha – 1,5 kg jablek., 5 lžic citronové šťávy., vanilkový lusk., 3 vejce., 150 g cukru., 500 g měkkého tvarohu., zarovnaná lžíce škrobové moučky., 100 g mandlových lupínků., 50 g másla., moučkový cukr na posypání.,
Mouku prosijeme do mísy, uprostřed vhloubíme důlek, rozdrobíme droždí, s lžičkou cukru., trochou mléka a mouky připravíme kvásek. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut kynout. Zbylý cukr, citronovou kůru, vejce máslo, sůl a zbylé mléko vlijeme do kvásku a uhněteme těsto. Opět přikryjeme a necháme 4 minut kynout, až těsto zdvojnásobí objem. Na oblohu oloupeme jablka a nakrájíme na cm silné měsíčky. Citronovou šťávu smícháme s 200 ml vody a jablka zalijeme. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábneme dřeň. Vejce oddělíme. Smícháme žloutky s cukrem a vanilkovou dření a vmícháme tvaroh a škrobovou moučku. Z bílků ušleháme pevný sníh, který opatrně zapracujeme do tvarohové směsi. Těsto prohněteme a na vymaštěném plechu vyválíme. Jablkové půlměsíčky necháme okapat. Těsto potřeme tvarohovou směsí,lehce vmáčkneme rozložené ovoce a necháme ještě 10 minut kynout. Troubu předehřejeme na 200° C. Koláč posypeme zbylým cukrem a mandlovými lupínky a vločkami másla. Pečeme asi 40 minut.
Příprava asi 50 minut., kynutí cca 70 minut., pečení 40 minut., kousek asi 280 kcal., 6 g bílkovin., 9 g tuků., 40 g sacharidů. 

Žádné komentáře:

Okomentovat