24. srpna 2016

Jablkový koláč s mandlovým krémem

Hnětené těsto: 350 g polohrubé mouky, 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva, 150 g másla nebo rostlinného tuku, 2 vejce, 100 g cukru, balíček vanilinového cukru, špetku soli, 50 g oloupaných, mletých mandlí
Obloha: 1 ½ kg jablek, šťávu ze 2 citronů, 300 g měkkého másla, 200 g cukru, 2 balíčky vanilinového cukru, 2 vejce, trochu nastrouhané citronové kůry, 80 ml mandlového likéru, 200 g polohrubé mouky, 500 ml smetany ke šlehání, 50 g loupaných mandlových tříšek, balíček skořicového cukru
Na těsto smícháme mouku s práškem do pečiva a prosejeme do mísy. Přidáme máslo nebo rostlinný tuk, vejce, cukr, vanilinový cukr, sůl a mandle. Přísady zpracujeme v hladké těsto pomocí háku ručního hnětače nejprve krátce při nejnižsí rychlosti, pak při nejvyšší. Těsto zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do chladu. Těsto vyválíme na vymaštěném plechu, po stranách vytvoříme nízký okraj a před něj položíme několikrát přehnutý proužek alobalu. Dno propícháme vidličkou. Plech vložíme do trouby. Na oblohu oloupeme jablka, odstraníme jádřince, jablka nakrájíme na plátky a pokapeme citrnovou šťávou. Máslo utřeme dohladka. Postupně k němu přidáme cukr, vanilinový cukr, vejce, citronovou kůru, mandlový likér a posypeme mandlovými tříškami. Plech dáme opět do trouby. Koláč případně zakryjeme pečícím papírem, aby povrch příliš neztmavnul.
Příprava 45 minut, pečení 50 minut
Tip: Teplý koláč posypeme skořicovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat