23. srpna 2016

Jablka v županu s vínovým krémem

300 g mraženého nebo chlazeného listového těsta., 50 g másla., 50 g sekaných loupaných mandlí., 30 g cukru., 100 g rozinek, 4 středně velká kyselejší jablka (150 g)., vejce.,
Vínový krém – vejce., 3 lžíce (45 g) cukru., 250 ml (¼ l) polosuchého vína.,
V případě, že jsme koupili mražené lístkové těsto, zakryjeme ho a necháme rozmrazit při pokojové teplotě. Rozválíme ho, vykrájíme z plátu 4 stejně velké čtverce (asi 16 x 16 cm) a 4 menší kolečka (průměr asi 3 cm). Na náplň dáme máslo rozpustit na pánev, přidáme oloupané a nasekané mandle, cukr a rozinky, smícháme dřevěnou vařečkou až do zlatavého zabarvení směsí. Necháme vychladnout. Kyselejší jablka oloupeme a zbavíme jádřince. Naplníme je směsí z rozinek, mandlí a cukru. Vejce rozšleháme a potřeme jím čtverce listového těsta. Naplněná jablka posadíme vždy do středu čtverce z listového těsta, rohy těsta zvedneme a všechny čtyří přiložíme na jablko. Zpevníme přitlačením vykrojeného kolečka. Okraje čtverců stlačíme k sobě. Jablka v listovém těstě položíme na plech s pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do trouby péct. Před vyjmutím z trouby ještě jednou potřeme rozšlehaným vejcem. Na přípravu vínového krému dáme do vyšší misky vejce, cukr a víno. Zamícháme. Směs vyšleháme v horké, ne vařící vodní lázni do husté pěny.
Elektrická asi 220° C (předehřátá)., horkovzdušná asi 200° C (nepředehřátá)., plynová stupeň 4 – 5 (předehřátá)., doba pečení 25 minut.
Tip – Místo vínového krému můžeme použít vanilkový krém.

Žádné komentáře:

Okomentovat