24. srpna 2016

Dort s hruškami

12 kousků – 4 bílky., 100 g cukru., 2 lžíčky vanilkového cukru., 4 žlutky., 60 g škrobové moučky., 60 g polohrubé mouky., 30 g kakaového prášku., lžička kypřicího prášku.,
Náplň – sklenice kompotových hrušek (850 ml)., svítek skořice., 2 hřebíčky., 1 – 2 lžíce škrobové moučky., 3 – 4 lžíce hruškové pálenky., 750 ml smetany ke šlehání.,
Ozdobení – zralá hruška., 150 g hořké čokolády., lžíce citronov šťávy.,
Troubu předehřejeme na 175° C. Z bílků a čtyř lžic studené vody ušleháme pevný sníh. Přitom postupně zašleháme cukr, vanilkový cukr a opatrně žloutky. Rozvírací formu o průměru 26 cm vyložíme papírem na pečení a naplníme ji piškotovou hmotou. Pečeme přibližně 30 minut. Korpus vyklopíme na kuchyňskou mřížku a odstraníme papír. Vychladlý ho rozkrojíme na tři pláty. Dáme okapat hrušky a šťávu zachytíme. Hrušky nakrájíme na kostičky. Svaříme 250 ml hruškové šťávy, skořici, hřebícky a trochu cukru. Škrobovou moučku rozmícháme ve dvou lžícich studené vody a zamícháme do vroucí šťávy. Krátce povaříme. Přidáme na kousky nakrájené hrušky a dáme vychladnout. Hrušky rozložíme na dolní piškotový plát. Ušleháme do tuha smetanu. Hrušky potřeme 4 lžícemi šlehačky a přiložíme druhý plát. Ten zakapeme hruškovou pálenkou a potřeme dalšími 4 lžícemi šlehačky. Přiložíme poslední plát a lehce ho přitiskneme. Cukrářský sáček s hvězdicovou trubičkou naplníme 4 až 6 lžícemi šlehačky. Zbývající šlehačkou potřeme celý dort a navrch nastříkáme růžice. Okraj upravíme hřebínkovou cukrářskou kartou. Hrušku omyjeme, otřeme a rozpůlíme odstraníme jádřinec a dužinu nakrájíme na dílky. Zakapeme je citronovou šťávou a paprskovitě upravíme doprostřed dortu. Z vychlazené hořké čokolády nakrájíme hoblinky a dort ozdobíme. Čokoládové hoblinky vytvoříme, jestliže rozpuštěnou čokoládu rozetřeme na studený povrch a necháme ji zchladnout. Poté nožem nebo špachtličkou snadno seškrabujeme hoblinky.
Příprava asi 40 minut., pečení asi 30 minut., kousek asi 400 kcal., 5 g bílkovin., 21 g tuků., 42 g sacharidů. 

Žádné komentáře:

Okomentovat