23. srpna 2016

Bábovka s oříšky

Na 20 kousků: 250 g másla nebo rostlinného tuku, špetku soli, vanilkový cukr, 150 g cukru, 475 g polohrubé mouky, 5 vajec, prášek do pečiva, 1/8 l mléka, několik kapek mandlové tresti, 200 g čokolády Studenská pečeť, tuk a strouhanka do formy, lžící moučkového cukru
Tuk, sůl, cukr a vanilkový cukre utřeme do hladké pěny. Pak přidáme 2 lžíce mouky. Postupně zašleháme všech 5 vajec. Zbylou mouku smícháme s práškem do pečiva, prosijeme ji a zamícháme do těsta. Zároveň přidáváme po částech mléko a mandlovou tresť. Čokoládu pečlivě rozlámeme na malé kousky a zapracujeme do těsta. Formu na bábovku vymažeme tukem a dobře vysypeme strouhankou, pak ji naplníme připraveným těstem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě po dobu 50-60 minut. Upečenou bábovku necháme trochu vychladnout a opatrně ji vyklopíme z formy. Podáváme posypanou moučkovým cukrem.
Příprava 1 ½ hodiny, 1 kousek 340 kcal
Tip: Těsto bude mnohem nadýchanější když u vajec oddělíme bílky od žloutků a do těsta přidáme nejdříve jen žloutky. Z bílků pak ušleháme tuhý sníh, který opatrně zamícháme do těsta až nakonec. Navíc můžeme také část mouky nahradit škrobovou moučkou. Koláč lze připravit také s jiným druhem mléčné čokolády. 

Žádné komentáře:

Okomentovat